Ervaar het maar

methode ‘Ervaar het maar’

 

soep maken – in de schakelgroep’

 

‘Ervaar het maar’ is een methodische werkwijze voor het stimuleren van de motoriek, de zintuigen en de communicatie in de begeleiding van mensen met een (ernstige meervoudige) verstandelijke beperking.

‘Ervaar het maar’ is in eerste instantie ontwikkeld voor mensen met een ernstige meervoudige beperking, maar door de jaren heen werd steeds duidelijker, dat deze manier van benaderen voor ieder mens met een verstandelijk beperking  van toepassing is en bijdraagt tot het oefenen en vergroten van zelfbeschikking en zelfstandigheid.

Door op een totale wijze naar mensen te kijken, leer je observeren en analyseren wat deze mens nodig heeft en ben je in staat om met hen deze vaardigheden doelgericht te oefenen en te stimuleren.  ‘Ervaar het maar’ wordt altijd gekoppeld aan het handelingsplan, ondersteuningsplan of aan de leerlijnen die gehanteerd worden.

De kracht van de methode ‘Ervaar het maar’ is, dat je deze benaderingswijze de gehele dag kunt toepassen tijdens alle dagelijkse handelingen zoals verzorgen, eten en drinken geven en tijdens gerichte activiteiten.

De motoriek, de zintuigen en de communicatie beïnvloeden elkaar en vormen zo een eenheid. Is er bijvoorbeeld spanning in de motoriek, dan zie je vaak ook effecten in de communicatie en de prikkelverwerking en andersom.
Daarom is het zo belangrijk om kennis te hebben van alle ontwikkelingsgebieden.

 

 

 

in de garage – in de so-onderbouw

 

Foto galerij

21-09-2022
BHV'ers in actie

Op woensdag 21 september 2022 hebben de BHV'ers/EHBO'ers van beide scholen een herhalingsc [..]

Lees verder Overzicht
Nieuws
Gewoon waar het kan... Speciaal waar het moet!