Ergotherapie
Ergotherapie is gericht op het dagelijks handelen. Als ouders of de leerkracht een vraag hebben op het gebied van het dagelijks handelen, wordt de ergotherapeut ingeschakeld. Na de intake volgt observatie en verder onderzoek. Hierbij wordt gekeken welke dagelijkse handelingen niet of niet zo goed lukken en gaan we bekijken waarom het niet lukt. Vervolgens gaan we oefenen zodat het zo zelfstandig mogelijk uitgevoerd kan worden.
Onder dagelijkse handelingen vallen: aankleden, veters strikken, koken, brood smeren, spelen, slapen, ontspanning, concentratie, schrijven, knippen etc.
Binnen de ergotherapie is er veel aandacht voor de sensorische/zintuiglijke informatieverwerking (prikkelverwerking).
Met onze zintuigen nemen we waar. De hersenen verwerken deze informatie en zorgen ervoor dat je op de informatie reageert. Als dit niet goed verloopt heeft dit invloed op de reactie, alertheid en het gedrag. Met ouders/verzorgers en school wordt dan bekeken hoe we dit proces kunnen beïnvloeden zodat het kind hiervan in het dagelijks leven zo weinig mogelijk hinder heeft.
Ook verzorgd de ergotherapeut de senso-lessen. Daarbij wordt wekelijks klassikaal gewerkt aan lichaamsbesef, ruimtelijke oriëntatie en het ervaren van zintuiglijke materialen.
Verhaal: "In het VSO kun je écht het verschil maken in het leven van een kwetsbaar kind!"
Al meer dan 25 jaar is Elly van Hekke werkzaam in het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO). [..]
Lees verder OverzichtKom in deze workshop kennismaken met de Kleuter Observatie Groep
Altijd al willen weten wat de Kleuter Observatie Groep (KOG) precies inhoudt? Wat het doel [..]
Lees verder Overzicht